Voegins​tructie

Voorbereiding:

Controleer het werkstuk op los zittende stukjes en op lijmresten. Deze kun je met een mesje verwijderen.

Als het werkstuk voegklaar is ga dan als volgt aan de slag. 


Het aanmaken van de voegspecie:

Maak de voegspecie aan met water. Gebruik niet te veel water, beter elke keer een klein beetje toevoegen. Houd een beetje specie apart voor het geval het te nat wordt. De voegspecie moet een substantie gaan vormen, als smeuïge pindakaas.

Het voegen:

Een klein oppervlak kun je in een keer voegen; een groter oppervlak in delen zodat je voldoende tijd hebt om elk deel goed af te werken en schoon te poetsen.

Draag tijdens het voegen huishoudhandschoenen of werpweghandschoentjes als je wilt. De specie droogt je huid namelijk uit


Met een voegrubber of met de hand breng je de voegspecie aan op het mozaïek. Goed insmeren, zodat ieder hoekje en gaatje wordt gevuld. De specie goed verdelen en het mozaïek inwassen met een uitgeknepen spons. Deze mag niet te nat zijn anders veeg je de voegen meteen weer uit het mozaïek. Verwijder alle overtollige voeg zoveel als mogelijk van je werkstuk. Na het inwassen moeten alle stukjes tegel weer zichtbaar zijn. Het gevoegde deel ongeveer een kwartier laten rusten tot de ingebrachte voeger dof uitziet, niet meer glimt (vocht) .

Mocht het voegwerk niet helemaal naar wens zijn dan kan je op dit moment de voegen nog bijwerken (ophogen, gaatjes vullen, glad strijken). 


Laat je werkstuk weer wat drogen. Als hierna de tegelstukjes dof zijn uitgeslagen peots je het mozaïek op met een zachte droge doek (evt. de doek heel licht bevochtigen). Wacht hier geen uur mee, want dan hecht de voeg zich ook steviger aan de tegelstukjes en wordt het oppoetsen natuurlijk een lastige klus. 


Het mozaïek in een koele ruimte wegzetten, zodat de voegen gelijkmatig drogen. In een te warme ruimte zal het voegsel te snel drogen en gaan barsten. Je kunt eventueel het mozaïek afdekken met plastic folie en af en toe even bevochtigen. Het drogen van de voegen zal, afhankelijk van de grootte van het werkstuk, de diiepte en breedte van de voegen van een paar uur tot een paar dagen duren.


Soms kan er op het mozaiek een cementsluier achterblijven (vooral bij mat en poreus materiaal); deze is te verwijderen met huishoudazijn of in de ergere gevallen met ʻʼcementsluierverwijderaar”.

Succes!